
آشنایی با بلوک شیشهای و کاربردهای متنوع آن در ساختمان
در این صفحه با آشنایی با بلوک شیشهای و کاربردهای متنوع آن در ساختمان آشنا می شوید:
آشنایی با بلوک شیشهای و کاربردهای متنوع آن در ساختمان
احتمالاً شما نیز محو تماشای بلوکهای شیشهای جذابی در بعضی از ساختمانها شده باشید، بلوکهایی که وجود آنها زیبایی خاصی را به فضای هر ساختمانی میبخشد. با توجه به همین موضوع نیز در این بخش از سری مقالات پرشین سازه جامعترین بانک اطلاعات ساختمانهای در حال ساخت به سراغ آشنایی با بلوک شیشهای و کاربردهای متنوع آن در ساختمان میپردازیم. پس همراه ما باشید.
بیشتر بخوانید : قیمت تیرآهن
بلوک شیشهای چیست؟
بلوک شیشهای که به آجر شیشهای نیز معروف میباشد، یک عنصر معماری شکل یافته از شیشه است که در رنگ، ابعاد، بافت و فرم شیشه ازجمله متریال متنوع بهحساب میآید. این بلوکهای شیشهای در برابر عبور مستقیم نور ممانعت ایجاد میکند و با عبور تلطیف شده نور به فضا علاوه بر روشنایی تعدیلشده زیبایی خاصی بخشیده و نقشی تزیینی در ساختار معماری خانهها بازی میکنند. بهطورکلی این بلوکها توخالی بوده و بهصورت غیر باربر بهکاربرده میشوند که در ادامه این مقاله از سری نوشتارهای پرشین سازه به ارائه اطلاعات بیشتری در باب آن خواهیم پرداخت.
مروری بر تاریخچه استفاده از بلوکهای شیشهای
بلوکهای شیشهای مدرن در اوایل دهه 1900 بهمنظور ایجاد نور طبیعی و با بهرهگیری از اصول نور منشور از پیش موجود در کارخانههای تولیدی ایجاد شد. امروزه این بلوکهای شیشهای در دیوارها، پنجرههای سقفی و نورپردازی بغل پیادهروها استفاده میشود. بهطورکلی بافت و رنگ بلوکهای شیشهای میتواند بهمنظور ارائه طیف وسیعی از شفافیت متفاوت باشد. الگوهای موجود بر روی سطح شیشه میتوانند به سمت سطح داخلی یا خارجی در هنگام خنکسازی شیشه هنگام ساخت بهمنظور ایجاد حالتهای مختلف، ایجاد شوند. بهمنظور ایجاد یک فضای خصوصی مطلوب از این بلوک شیشهای میتوان برای شیشهها از لعاب استفاده نمود.
بیشتر بخوانید : قیمت میلگرد
در باب ساختار انواع بلوکهای شیشهای
همانطور که در ادامه این مقاله نیز اشاره خواهیم کرد، بلوکهای شیشهای توخالی که برای دیوارها تولید میشوند، از ترکیب چهار ماده، شیشه بازیافتی، شن، خاکستر سودا و سنگآهک تولید میشود. این مواد حرارت دیده باهم ترکیب میشوند و سپس درون قالبهایی با الگوی متفاوت ریخته میشوند و هر قالب یکنیمه بلوک را شکل میدهد. دونیمه جداگانه تولیدشده پسازاینکه بلوکها سرد شدند مجدداً حرارت دیده و دو قطعه به یکدیگر فشرده میشوند. بهاینترتیب در فضای درون این محصول تا حدی خلأ ایجاد میشود. با توجه به اینکه این بلوکها توخالی هستند قدرت باربری آجر را نداشته و در کرتین وال کاربری دارند. دیوارهای ساختهشده از این محصول به علت قاببندیای که دارد در ساخت محدودیت ایجاد میکند. بلوکهای شیشهای مورداستفاده در کف بهطورمعمول بهعنوان یک قطعه توپر یا بهعنوان یک بلوک شیشهای توخالی با وجههای ضخیمتر از بلوکهای مخصوص دیوار ساخته میشود. این بلوکها بهطورمعمول یا درون شبکه بتن مسلح قاب میشوند یا درون قاب فلزی قرار میگیرند. بلوکهای ساختهشده برای دیوار بههیچعنوان نبایستی در کف بهکاربرده شوند چراکه میزان باربری آنها برای کاربرد در کف مناسب نیست.
بلوکهای شیشهای و خصوصیات فنی آن
جالب است بدانید که بلوکهای شیشهای موجود در بازار به این شکل میباشند که درون بلوک با گاز آرگون پرشده است و یکلایه شیشه با میزان قابلیت انتشار حرارت کم در میانه بلوک قرار میگیرد که خاصیت عایق بودن بلوک را ایجاد مینماید. از طرفی بلوکهای تولیدشده استاندارد که برای دیوار طراحیشدهاند مقاومت کمی در برابر آتش دارد و در همین راستا نیز میتوان با ساخت نوع خاصی از بلوک با دیوارههای ضخیمتر مقاومت این بلوک را در برابر آتش افزایش داد. روش دیگر ساخت بلوکهای شیشهای ایجاد لایهای خاص و مقاوم در برابر حریق در بین دونیمه بلوک در هنگام ساخت میباشد. همچنین ازجمله دیگر رویهها در راستای ساخت بلوکهای شیشهای که برخی از سازندگان در پیشگرفتهاند استفاده از نوعی چسب در هنگام چسباندن دونیمه بلوک است که بلوکی باضخامت 190 میلیمتر تولید میکند و میزان مقاومت در برابر حرارت را افزایش میدهد؛ اما بهطورکلی باید اذعان نمود که روشی که اخیراً بهکاربرده میشود تزریق گاز آرگون در درون بلوک شیشهای است که میزان مقاومت محصول را در برابر آتش به میزان قابلتوجهی افزایش میدهد. بلوک شیشهای درعینحال که نور را منتقل میکند، بسیاری از خصوصیات یک دیوار آجری محکم را دارا میباشد که استفاده از آن را برای اینگونه موارد توجیه میکند.
بیشتر بخوانید : قیمت سیمان
آشنایی با انواع بلوکهای شیشهای
بلوکها یا اجرهای شیشهای با توجه به کاربردها و موارد استفاده از آنها دارای انواع مختلفی میباشند که در این بخش از این نوشتار به بررسی و معرفی تکتک این متریال میپردازیم:
1. بلوک شیشهای مات
بلوک شیشهای یا گلاس بلاک مات ازجمله متریالی میباشد که پشت آن دیده نخواهد شد. مات بودن این نوع از بلوکهای شیشهای این امکان را ایجاد میکند که نور کمتری را از خود عبور دهند و معمولاً در رنگ سفید یا شیری تولید میشود. بهطورکلی باید بدانید که کاربرد بلوک شیشهای مات جدای از جنبههای تزئینی، کاربردهای بسیاری بهعنوان دیوار جداکننده در اتاق، حمام و یا سرویس بهداشتی دارد.
2. بلوک شیشهای طرح دار
بلوک شیشهای طرح دار در مدلهای مختلف تولید میشود. در این نوع از اجرهای شیشهای میزان عبور نور از آنها خوب است اما دید کمتری نسبت به بلوک شیشهای ساده دارد. از طرفی شما میتواند این نوع از بلوکها را با تکیهبر طرحهای متنوع موجود در بازار بهمنظور تزیین بخشهای مختلف خانه خود نیز به کار ببرید.
بیشتر بخوانید : شیشه سکوریت
3. بلوک شیشهای شفاف
طبیعتاً ویژگی و مشخصه شفاف بودن به این نوع از بلوکها کمک میکند تا عبور نور در آنها بسیار بهتر از سایر بلوکها بهخصوص انواع مات باشد. لازم به ذکر است که این بلوکها بهصورت ساده تولید میشود، استفاده از بلوک شیشهای شفاف در مکانهایی رواج دارد که لازم است دید بیشتری داشته باشد.
4. بلوک شیشهای رنگی
بلوک شیشهای رنگی به قطعاتی گفته میشود که از جنس شیشه ساخته میشوند. این قطعات جدای از جنبههای تزئینی، کاربردهای بسیاری دارند. برای اتصال آنها معمولاً از ملات یا چسب به همراه اسپیسر یا جداکننده استفاده میشود. بلوکهای شیشهای رنگی از دهه ۱۹۰۰ ساخته شدند و بیشتر برای تأمین نور طبیعی ساختمان توسط دیوارها کاربرد دارند. امروزه در معماری روز جهان، بلوکهای شیشهای نقش ویژهای را ایفا میکنند و مهندسان و طراحان و آرشیتکتهای معتبر بینالمللی از این محصول به دلیل زیبایی و تنوع رنگ آنها در راستای ایجاد فضاهای دکوراتیو استفاده میکنند.
5. بلوک شیشهای توپر
بلوک شیشهای توپر به دلیل ساختار توپری که با استفاده از متریال به خصوصی دارد دارای استحکام و مقاومت بالا میباشد؛ بنابراین طبیعی است که با توجه به زیبایی و از طرفی استحکام بالای این نوع از بلوکها در کف ساختمانها بسیار از آن بهره میگیرند.
6. بلوک شیشهای فالکونیر
در اواخر قرن نوزدهم بلوکهای شیشهای مدرن به نام بلوکهای شیشهای توخالی فالکونیر ساخته شدند. این محصول در چندین رنگ تولید شدند و درحالیکه مذاب بودند درون قالبهایی شکل گرفتند. این محصول در سقف و دیوار قابلاستفاده است و توسط سیم و سیمان به یکدیگر قابل اتصال هستند. کاربرد این محصول در گلخانهها است. علت این کاربری عدم رسانایی شیشه، کنترل دما و تخلخل نداشتن شیشه و نتیجتاً کنترل رطوبت آن است. بلوکهای فاکونیر به جهت عدم جذب گردوغبار، رطوبت و نتیجتاً لکهدار نشدن بسیار موردتقدیر مشتریان است.
بیشتر بخوانید : قیمت سنگ
7. بلوک شیشهای نشکن
جالب است بدانید که این نوع از بلوکهای شیشهای با استفاده از چندلایه شیشهای و انواع سکوریت تولید میشود و به دلیل ایمنی بالا و ضدگلوله بودن استفاده از آن در بانکها کاربرد بیشتری دارد.
مزایای آجرهای شیشهای
آجرها یا بلوکهای شیشهای به دلیل مشخصهها و ویژگیهای پرکاربردی که دارند، طبیعتاً دارای مزایای بیشماری نیز میباشند. در همین راستا نیز مزایای این نوع از متریال را میتوان به شرح زیر لیست نمود:
• معمولاً از این نوع آجر در ساختمانهای مسکونی، فضاهای اداری، رستورانها، انبارها، ابنیه هنری، فرهنگی و مذهبی استفاده میشود.
• در صورت استفاده از این نوع متریال ساختمانی امکان استفاده در جداسازی فضاهای داخلی با حفظ روشنایی کافی وجود دارد.
• کم بودن ضخامت این بلوکها در مقایسه با دیوارهای آجری سنتی (حداقل 15 سانتیمتر) که منجر به افزایش فضای مفید اتاق میشود.
• بلوکهای شیشهای دارای خواص بالای ایزولاسیون صوتی و حرارتی میباشد.
• بلوکهای شیشهای در مقایسه با دیوارهای آجری سنتی سبکتر میباشد.
• امکان بهکارگیری طرحها و رنگهای مختلف در یک یا چند دیوار، بنا بر هر نوع سلیقه وجود دارد.
• سادگی و سرعت عمل بالا در نصب و بهکارگیری آجر شیشهای در مقایسه با آجرهای سنتی وجود دارد؛ زیرا مراحل مختلف و متعدد دیوارکشی سنتی شامل آجرچینی، گچوخاک، سفیدکاری و نقاشی در آجرهای شیشهای تنها شامل آجرچینی و در موارد خاص بندکشی است.
• بهطورکلی قیمت تمام شده دیوار شیشهای در مقایسه با دیوار سنتی کمتر است.
• نظافت دیوارهای شیشهای بهسادگی تنها با یک دستمال نمدار قابل انجام است و کمترین مزاحمت را برای ساکنین دارد. درحالیکه دیوارهای سنتی حداقل هر چهار سال نیاز به رنگآمیزی دارند.
• امکان بهکارگیری آجرهای شیشهای در تمام یا بخشهایی از نمای ساختمان و بدون محدودیت وجود دارد.
بیشتر بخوانید : بانک اطلاعات ساختمان
آشنایی با معایب آجر یا بلوک شیشهای
• عدم توانایی باربری بالا
• عدم قابلیت تأمین جزئی در صورت بروز عیب دریکی از بلوکهای شیشهای
آشنایی با کاربردهای بلوکهای شیشهای
ازآنجاییکه بهطور کامل در باب مزایای زیاد این نوع از بلوکها صحبت کردیم طبیعتاً امکان استفاده از بلوکهای شیشهای در بخشی از نمای ساختمان و مکانهای مختلف را فراهم میکند. درواقع از این نوع بلوکهای شیشهای امکان استفاده در طراحی اپنهای آشپزخانه، پارتیشنبندی فضاهای داخلی ساختمان، جداکننده مابین سرویس بهداشتی و حمام، جداکننده مابین حمام و رختکن، استفاده از بلوک شیشهای در دیوارهی استخر و استفاده از بلوک شیشهای در سقفها و محوطهسازی را آماده و ارائه میکند.
آشنایی با رویه نصب انواع بلوکهای شیشهای
برای نصب بلوکهای شیشهای و اطمینان از نصب صحیح آنها قواعد و اصولی وجود دارد که باید از آنها پیروی کنید. همچنین شایانذکر است که نصب بلوکی که برای سقف است با نصب بلوکی که برای دیوار است متفاوت است در این مطلب به کلیت این موارد اشاره خواهیم داشت. در ابتدا باید توجه داشته باشید که بههیچعنوان از بلوکهای شیشهای برای ساخت دیوار باربر در ساختمان استفاده نکنید، چراکه درست است که ما در باب مقاومت این نوع از مصالح صحبت کردیم، اما مسلماً استفاده از آنها بهعنوان دیوار باربر معقول نمیباشد. همچنین لازم به ذکر است که بلوکهای شیشه همیشه باید در داخل یک قاب قرار گیرند تا لبههای آنها از آسیبها در امان باشد. در راستای نصب این نوع از بلوکها باید به یاد داشته باشید که همیشه از اسپیسر برای کنار هم قرار دادن بلوکها استفاده کنید. اسپیسر متریالی جداکننده است که نهتنها باعث میشود تا بلوکها همتراز با یکدیگر باشند بلکه باعث میشود ملات بهخوبی فشرده شود و به بلوکهای شیشهای بچسبد. این ملات بلوک شیشهای حاوی پودر سنگ و سیمانسفید است. سپس بعد از گذشته 24 ساعت از نصب بلوک شیشهای و خشک شدن ملات، از پودر بندکشی برای بندکشی بین بلوکها استفاده کنید؛ بنابراین بهطور خلاصه میتوان مراحل و دستورالعمل نصب بلوکهای شیشهای را به شرح زیر در نظر گرفت:
بیشتر بخوانید : قیمت موزاییک
1. در ابتدا به یاد داشته باشید که بلوکهای شیشهای مناسب برای پروژه خود انتخاب کنید. بلوکهای با سطوح بزرگتر نور بیشتری را عبور میدهند و بلوکها باریک برای پنجره مناسبتر میباشد. همچنین لازم به ذکر است که ابعاد، اندازه و بافتهای متفاوتی به جهت ایجاد تصویر موردنظر از بلوکهای خود ایجاد کنید.
2. یک نمودار از نصب بلوکها تهیه کنید. در نظر داشته باشید که بلوکهای شیشهای قابل برش نیستند؛ بنابراین فضایی که در نظر میگیرید متناسب با ابعاد بلوکها باشد. فضایی بهاندازه 0.6 تا 1 سانتیمتر بین بلوکها و بلوکها و دیوار یا قاب پنجره در نظر بگیرید.
3. درصورتیکه محل نصب با کل بلوکهای شیشهای پوشش داده نمیشود سعی کنید از مصالح دیگری برای پوشش فضا استفاده کنید.
بیشتر بخوانید : قیمت آجر و سفال
4. ملات شیشه را آماده کنید و به یاد داشته باشید که میزان ملاتی که به کار میبرید نهتنها به ابعاد پروژه بستگی دارد بلکه به ابعاد بلوک نیز بستگی دارد.
5. پس از آمادهسازی ملات یکلایه ملات مالیده و اولین ردیف بلوک را روی آن قرار دهید. بلوک اول را قرار داده و به وجه بلوک بعدی بهاندازهای ملات میمالیم که درز بین بلوکها را پر کند. فضای بین بلوک آخر و دیوار با نوار انبساط پوشیده میشود، نه ملات. این نوار اجازه میدهد که بلوکها با تغییرات دما و انبساط و انقباض هماهنگ باشند.
6. سپس با اسپیسر فاصله مناسب بین بلوکها ایجاد کنید و با چکش مخصوص به بلوکها ضربه بزنید تا در محل مناسب خود قرار گیرند.
7. طی رویه نصب از اسپیسر تی شکل در محیط نصب استفاده کنید. پسازاینکه اولین ردیف بلوک قرار داده شد اسپیسر ها را درون ملات فروکنید. در محل کنارهها با میخ یا پیچ اسپیسر T را به دیوار یا پنجره کناری متصل کنید.
8. به یاد داشته باشید که از اسپیسر ایکس شکل بین بلوکها استفاده کنید. این اسپیسر محل و فاصله دقیق بلوکها را در ردیفهای افقی و عمودی تضمین میکند.
9. به فاصله هر 61 سانتیمتر یک لنگر و میلههای تقویتکننده نصب کنید. این کار به استحکام بلوکها و ثبات آنها کمک میکند. یکلایهنازک ملات روی بل. ک مالیده و میله تقویتکننده را روی آن قرار میدهیم. میله را به لنگر وصل کرده و لنگرها از دیوار یا پنجره حداقل 2 تا 3 سانتیمتر فاصلهدارند.
10. با استفاده از ابزار محل درز بلوکها را تمیز کنید. قبل از به خشک شدن ملات از ابزار در امتداد درز بین بلوکها استفاده کنید تا ملات صاف و مقعر شود.
11. با استفاده از یک دستمال مرطوب اضافه ملات را پاککنید و پس از گذر زمان برای خشک شدن ملات پروژه آماده میباشد.
بیشتر بخوانید : قیمت کاشی
جمعبندی
همانطور که در این مقاله از پرشین سازه اشاره کردیم، بلوکهای شیشهای ازجمله پرطرفدارترین انواع متریال تزیینی در حوزه ساختوساز میباشد که نقش بسیار به سزایی نیز در بخشهای مختلف ساختمان دارند. با توجه به همین کاربردها نیز در این مقاله به این موضوع پرداختیم که امیدواریم در راستای انتخاب و خرید این نوع از محصولات مفید واقعشده باشد.