
معرفی حوزه مش و مش بندی ساختمان + مش میلگرد
در این صفحه با معرفی حوزه مش و مش بندی ساختمان + مش میلگرد آشنا می شوید:
آشنایی با حوزه مش و مش بندی ساختمان
اصولاً در بحث احداث سازه و ساختمان مسائلی از قبیل بهینهسازی مصرف میلگرد، رعایت کامل مقررات ملی ساختمان و همچنین بالا بردن مقاومت ساختمان ازجمله بااهمیتترین اصول در هنگام ساخت یک بنا یا سازه است. در همین راستا جالب است بدانید که تمام این اصول باوجود یک مش بندی دقیق و استاندارد برای ساختمان اغنا میشود. درواقع مش بندی ازجمله عملیاتهایی در ساختمان بهحساب میآید که علاوه بر بهینهسازی استفاده از مصالح امنیت را نیز برای آن بنا رقم میزند. حال با توجه به این مقدمات به سراغ مقاله آشنایی با حوزه مش و مش بندی در ساختمان میرویم. پس مثل همیشه همراه وبلاگ سازه افزار باشید.
مش و مش بندی در صنعت ساختمان به چه معنا است؟
بهطورکلی میتوان اذعان نمود که توری مش یا توری جوشی یک نوع از توری مشبک فلزی میباشد که بهطورمعمول با میلگرد ساده و آجدار شبکهبندی و ساخته میشود. درواقع این توریها از مفتولهای آهن و گالوانیزه به رنگ سیاه تولید میشود و به سه صورت پنلی، آجدار و فولادی به بازار ارائه میگردد. بهطورکلی میتوان عنوان کرد که این محصول متشکل از شبکههای فولادی میباشد که به شکل جدولی به هم جوش داده میشوند. مقاومت این محصول از سیم مفتول بیشتر میباشد و همچنین ضخامت سیم مفتولی که برای تولید مش مورداستفاده قرار میگیرد بر اساس نوع مصرف پانل مشی در شکلهای مختلفی ازجمله دیوار باربر، سقف و همچنین پارتیشن متفاوت است. مش ازجمله مواردی میباشد که کاربرد زیادی در صنعت ساختمانسازی و بهخصوص مسلح کردن بتن فونداسیون بهعنوان شبکه میلگردی دارد.
بیشتر بخوانید : راهنمای خرید میلگرد
عملیات مش بندی به چه شکلی صورت میپذیرد؟
جالب است بدانید که برای تولید توری مش آهنی، میلگردها را رویهم قرار داده و جوش داده میشوند و به همین ترتیب چشمههایی مربع شکل ایجاد میشود. در باب همین موضوع باید مطرح کنیم که این نوع از توری کاملاً متفاوت با دیگر انواع توری نظیر توری حصاری، توری مرغی و توری گابیون که مفتولها به هم تابیده و بافته میشوند، میباشد. در همین راستا باید بدانید که به دلیل اینکه در اکثر موارد رایج مش بندی میلگردها بهصورت نقطهای جوش داده میشوند حاصل بهصورت توری جوشی خواهد بود. بهطورمعمول نیز توریهای جوشی در دو حالت رولی و برگی یا ورقهای در بازار موجود میباشد. مش جوشی رولی بیشتر از مفتولهای آهنی با قطر 2.5 سانتیمتر تا 5 سانتیمتر تولید میگردد درحالیکه توریهای جوشی برگی یا ورقی در ابعاد 1 متر در 2 متر و با میلگرد 4 و 6 میلیمتر تولید میشوند.
آشنایی با فرایند تولید توری مش
توری مش معمولاً بهصورت ورقه یا شیت با ابعاد 6 متر در 2.20 متر تولید میشود. نوع متریال بهکاررفته بهعنوان تاروپود در این محصول میتواند از نوع مفتول سیاه پرکربن، مفتول گالوانیزه یا استنلس استیل باشد. میلگردهای بهکاررفته در مش میتواند میلگرد ساده یا آجدار با اندازههای 6، 8، 10 و 12 میلیمتری باشد. جالب است بدانید که طی این فرایند چشمهها یا سوراخهای موجود در مش به شکل مربع بوده و دارای ابعاد 10*10، 15*15، 20*20، 25*25 و 30*30 میباشند. استفاده از میلگرد فولادی پرکربن سرد جهت تولید مش سبب میشود که این محصول دارای انعطاف نباشد. لازم به ذکر است که دستگاههای تولیدکننده مش دستگاههای بسیار دقیقی هستند چون رعایت دقیق فاصله میلگردها از همدیگر و کیفیت بالای جوشکاری از نکات مهم در تولید مش بهحساب میآید.
آشنایی با انواع مفتول مش بندی ازلحاظ جنس
در باب انواع مفتولها یا میلگردهای مورداستفاده در شبکه مش بندی انواع مختلفی از این مفتولها مورداستفاده قرار میگیرند که در یک نگاه کلی شامل مفتول سیاه، نوع گالوانیزه و انواع استیل میشوند که در بخش زیر به بررسی تکتک این نوع مشها میپردازیم:
1. مفتول یا میلگرد سیاه
مفتول سیاه، نوعی مفتول بهاصطلاح پختهشده است که خصوصیات شیمیایی خود را حفظ کرده و مادهی اولیه مفتول گالوانیزه را تشکیل میدهد و درنتیجه در تولید توری مش، توری حصاری، گابیون، توری پرسی، سیمخاردار، زنجیر صنعتی، میخ و غیره کاربرد دارد. بهطورکلی میتوان مطرح کرد که مفتول سیاه مفتولی است که طی فرآیند کشش از میلگردهای کششی و حرارت دیده در کوره با دمای بالا ساخته میشود. بهطوریکه این کشش و حرارت باعث میشود این مفتول منعطفتر و نرمتر باشد. جالب است بدانید که علت نامگذاری این مفتول این است که در سطح بیرونی و اطراف این مفتول، ذرات دودههای سیاه وجود دارد به همین علت به مفتول سیاه شهرت پیداکرده است و درواقع این محصول هیچ پوششی ندارد.
2. مفتول یا میلگرد گالوانیزه
ساخت سیم مفتول گالوانیزه فرایندی است که فولاد عاری از اکسید در وان مذاب روی غوطهور شده و درنتیجه آن پوشش چسبنده و محافظی از فلز روی تشکیل میشود این پوشش شامل لایههای آلیاژی است که به مقاومت در مقابل خوردگی فلز پایه کمک میکند؛ بنابراین به چنین فرایندی گالوانیزاسیون گویند. البته طبیعتاً کاملاً قابل حدس است که مفتول خروجی از چنین فرایندی نیز یک میلگرد با مفتول گالوانیزه و ضدزنگ است. لازم به ذکر است که این نوع از مفتولها دارای مقاومت بالا در برابر نم، رطوبت و اکسید شدن بوده و در کنار آن برای همه افراد در دسترس است و کاملاً مقرونبهصرفه اقتصادی میباشد.
3. مفتول استیل
این مفتولهای به وایرهایی گفته میشوند که بسیار انعطافپذیر و نرم بوده و همچنان از مقاومت کششی بالایی برخوردار میباشد. سیم مفتول استیل در دو نوع فابریک و غیر فابریک شناخته میشود. دسته فابریک مفتولهای استیل درواقع محصولی حاصل از کشیدن شدن میلگردهای استیل به قطر 6 میلیمتر میباشند که تا 1.5 میلیمتر نیز کشیده میشوند. دسته دیگر یا همان سیم مفتول استیل غیر فابریک تولیدشده از نوارهای استیل میباشند. در پایان نیز لازم به ذکر است که مفتول استیل نسبت به دیگر متریال استیل در واحد کیلو ارزانتر است چراکه فرایند ساخت آسانی دارد.
آشنایی با انواع مفتول مش بندی در ساختمان
در باب مشخصههای مش بندی برای ساختمان میتوان عنوان نمود که معمولاً عرض این شبکهها از ۱۰۰ تا ۲۵۰ سانتیمتر متغیر بوده و طول آن نیز از ۱ متر الی ۹ متر میباشد. همچنین ابعاد چشمه به شکل مربع یا مستطیل بوده و بین ۸ الی ۴۰ سانتیمتر است. علاوه بر این، قطر مفتولها یا میلگردها هم از ۴ الی ۱۲ میلیمتر بهصورت آجدار و ساده متغیر است. درواقع توری مش در ابعاد مختلفی تولید و در بازار عرضه میشود. تولید توری مش در ابعاد ۲٫۲۰*۶ همراه با سایز میلگرد ۶، ۸، ۱۰ و ۱۲ و یا در چشمهی ۵ تا ۴۰ و همراه با مفتول ۲، ۳، ۶ و ۸ انجام میشود. علاوه بر این، از کاربردیترین نوع توری مش در کار ساختوساز نیز میتوان به میلگرد ۶ ساده با کل چشمههای موجود و ۸ آجدار همراه با چشمههای ۱۰*۱۰، ۱۵*۱۵ و ۲۰ *۲۰ اشاره کرد. با توجه به همین مسئله نیز میتوان مفتولهای مورداستفاده در شبکه مش بندی را در انواع زیر تقسیمبندی نمود:
بیشتر بخوانید : برای ساخت ساختمان چقدر میلگرد لازم است
• مفتول ساده
محصولی فولادی که بهطور متداول دارای سطح مقطع 0.4 تا 4 میلیمتر متغیر و با استفاده از فرآیند کشش و نورد گرم تولید میگردد مفتول نام داشته و از فولاد کمکربن ساخته میشوند. در همین راستا جالب است بدانید که مفتول فولادی میتواند بهصورت خام یا همان مفتول سیاه باشد و یا میتواند در مواردی گالوانیزه شود.
• مفتول آجدار
میلگرد آجدار با 3 گرید A3، A2 و A4 تولید میشود که هریک مشخصات و ویژگیهای خاص خود را دارد. میلگردهای آجدار گروه A2 جزء میلگردهای نیمسخت بهحساب میآید. کم بودن کربن در ساختار این میلگرد قابلیت خمپذیری آن را افزایش میدهد. معمولاً از این میلگرد در ساخت خاموت استفاده میشود. تنش سیلان در میلگرد آجدار A2 برابر با 3000 کیلوگرم و تنش گسیختگی آن 5000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است. از طرفی میلگرد آجدار گروه A3 نیز مانند A2 جزء میلگردهای نیمه سخت است. آجهای این میلگرد بهصورت جناغی یا هفت و هشتی است و نسبت به گروه A2 مقاومت بالاتری دارد. تنش سیلان در این میلگرد آجدار 4000 و تنش گسیختگی آن 6000 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع است. علاوه بر متمایز بودن شکل آجها، تفاوت میلگرد A2 و A3 در عملکرد و کاربرد آنها نیز مشهود است. به این صورت که میلگرد A2 بهعنوان میلگرد عرضی و A3 بهعنوان میلگرد طولی قابلاستفاده است. همچنین میلگرد آجدار A2 انعطافپذیرتر از A3 میباشد و جوشکاری روی هر دو گروه مجاز نیست.
آشنایی با مزایای مش بندی در ساختمان
همانطور که در ابتدای این مقاله از سازه افزار نیز اشاره شد، مش ساختمانی درواقع مجموعهای از شبکههای بههمبافته شده است که این اتصال از طریق جوش صورت میگیرد. مشهای ساختمانی در هر کشوری بر اساس استانداردهای تعیینشده در هر کشور تولید میشود و در کشور ما نیز استانداردهای بخصوصی برای تولید مش وجود دارد. مشهای ساختمانی از مقاومت بسیار بالایی برخوردار هستند و میتوانند وزن بالایی که از سازه وارد میشود را بهخوبی تحمل کنند. حملونقل مش ساختمانی به دلیل وزن کمی که دارد تا حد زیادی تسهیل شده است و در مدتزمان کوتاهی میتوان مشها را از محل کارگاه تا ساختمان موردنظر حمل نمود؛ بنابراین در یک نگاه کلی میتوان اذعان نمود که اجرای مش بندی برای بنا از در جه اهمیت بالایی برخوردار بوده و با مزایایی همراه میباشد که این موارد به شرح زیر است:
• دارا بودن صرفهی اقتصادی نسبت به روشهای دیگر به لحاظ صرفهجویی در استفاده از مصالح و وزن و زمان
• ایجاد مقاومت بالای این شبکهها به دلیل جوشهای نقطهای و همچنین منظم بودن گرهها در شبکه
• سرعت بخشیدن به عملیات جاگذاری مفتول نسبت به سایر روشها
• سهولت در حملونقل و کاهش هزینهی نصب
• رعایت مقررات ملی ساختمان با اجرای مش بندی برای فضا
• بهینهسازی مصرف میلگرد
آشنایی با کاربردهای مهم مش و مش بندی
توریهای مش کاربردهای بسیار متنوعی در زمینههای گوناگون دارند. استفاده از این توریها در بخشهای کشاورزی و باغداری، صنایع گوناگون، حملونقل و جا به جایی، صنایع غذایی، معادن، حصارکشی اماکن و دکوراسیون منزل رایج است. همچنین توریهای مش را در ساخت تونل، ساخت سیلو، کف سازی، ساخت کانالهای آب و… مورداستفاده قرار میدهند. دوام و استحکام بسیار بالای توریهای مش آنها را به توریهایی مناسب بهمنظور حصارکشی اماکن گوناگون تبدیل کرده است. وجود چشمههای مربعی و مستطیلی در ساختار این توریها زمینه تهویه مناسب هوا را فراهم نموده و موجب انسداد مسیر آب در هنگام وقوع آتشسوزی نمیگردد. همین امر موجب شده است که توری مش را باهدف حفاظت از حیوانات دارای جثه نسبتاً بزرگ مورداستفاده قرار دهند. استفاده از توریهای مش همچنین در ساخت سقف طبقات و کف استخرها نیز متداول است. این محصولات را بهمنظور تولید سقفهای کامپوزیت، قطعات و دیوارهای پیشساخته کامپوزیت، ایجاد پی ساختمان و تولید فونداسیونهای بتنی و سدهای بتنی و مواردی از این قبیل نیز مورداستفاده قرار میدهند. از طرفی نردهکشی، ایجاد موانع برای انبارها و کارخانهها، پلسازی و… از دیگر نمونههای بهکارگیری توری مش در صنایع گوناگون میباشد که تجربههای بسیار موفقی را رقمزده است!
بیشتر بخوانید : اصول کارگزاری میلگرد در میخکوبی خاک
در باب قیمت مشهای فولادی
بهطورکلی لیست قیمت توری مش فلزی نیز مانند بسیاری از توریهای مفتولی و محصولات ساختمانی دیگر به یکسری از عوامل بستگی دارد که در بخش ذیل به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
• ضخامت مفتول بهکاررفته
• اندازه چشمه بهکاررفته
• نوع مفتول آهن ازنظر ساده یا آجدار بودن
• نوع پوشش ازنظر سیاه، گالوانیزه یا استیل بودن
• حجم و زمان موردنیاز جهت تولید سفارش
• نوع یا برند میلگرد بهکاررفته در توري مش فلزی
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله نیز همچون دیگر نوشتارهای سازه افزار همراه ما بودید، هدف ما این مطالب ارائه اطلاعاتی دقیق و درعینحال کاربردی در باب مش و مش بندی ساختمان بود که امیدواریم مفید واقعشده باشد.