
آشنایی با پشم شیشه و موارد مصرف آن
در این صفحه با آشنایی با پشم شیشه و موارد مصرف آن آشنا می شوید:
آشنایی با پشمشیشه و موارد مصرف آن
امروزه بحث استفاده از عایقهای صوتی و حرارتی با توجه به همهگیری استفاده از آپارتمانهای چندطبقه بسیار بااهمیت هست. همچنین وجود عایقهای حرارتی نیز عاملی برای صرفهجویی در مصرف انرژی و حفاظت از منابع برای آیندگان است. در همین راستا وجود متریالی به نام پشمشیشه بسیار کارا بوده و عاملی برای بهینهسازی منابع انرژی و کاهش آلودگیهای صوتی در ساختمانها بهحساب میآید. با توجه به همین اهمیت در این بخش از وبلاگ پرشین سازه به آمادهسازی مقالهای در باب آشنایی با پشمشیشه پرداخته و در کنار آن به پاسخ سؤالی چالشی دربارهی سرطانزایی این ماده نیز میپردازیم. پس با پرشین سازه بزرگترین بانک اطلاعات ساختمانهای در حال ساخت کشور همراه شوید.
پشمشیشه چیست و چرا استفاده از آن بااهمیت هست؟
پشمشیشه از قدیمیترین و پرمصرفترین انواع عایقهای حرارتی است و سابقه تولید آن در داخل کشور به حدود چهل سال قبل میرسد. خیلی ساده میتوان بیان کرد که معمولاً از ترکیب الیاف نازک و منعطف شیشه، پشمشیشه تولید میشود. درواقع پشمشیشه نوعی عایق حرارتی صوتی نیز شناخته میشود که علاوه بر دارا بودن الیاف نازک و منعطف شیشه ذوبشده همراه با مقداری ماسه معمولی و رزین نیز ترکیب میشود. پشمشیشه نوعی عایق است که بافت آن از مواد بسیار کوچک و سوزنی شکل تشکیلشده است. جالب است بدانید که از عمده کاربرد آن در صنعت میتوان به عایق حرارتی، صوتی و رطوبتی باتحمل دمای ۷۵۰+ درجه سانتیگراد و نقطه ذوب ۱۳۰۰ و نیز تحمل برودتی آن منفی ۳۰ درجه سانتیگراد اشاره نمود. پشمشیشه در اقطاع مختلف ازجمله لولهای، فلهای، پتویی و لحافی در بازار عرضه میشود و یکی از پرکاربردترین انواع عایقهای گرم محسوب میشود.
آشنایی با تاریخچه مختصر پشمشیشه
جالب است بدانید که این انقلاب صنعتي سده 19 تا اوایل قرن بيستم بود که به ایدهها و ابداعات بیشماری در زندگی افراد انجاميد كه پيامد آن دگرگوني در شيوه زندگي انسان بود. در همین راستا يكي از اين ابداعات پيشرو و انقلابي، تبديل شيشه قدیمیترین و در دسترس ترين ماده تهیهشده توسط بشر به الياف منعطف و نازک بود. بهطورکلی اولین بار در سال در سال 1932 محققي جوان بنام ديل کلی است در حال جوش دادن قطعاتي از شيشه بهمنظور ايجاد محفظه خلأ بود كه لوله هواي فشرده بهطور اتفاقي به شيشه مذاب برخورد كرد و پيامد آن ايجاد الياف ظريفي از جنس شيشه بود كه اين موضوع بعداً توسط محققي بنام گيم ايسلتر موردمطالعه و تحقيق بيشتر قرار گرفت و از آن زمان تاکنون پیشرفتهای شاياني در ارتباط با توليد انبوه اين محصول صورت گرفته است. محصول که امروزه ما آن را به نام پشمشیشه این عایق صوتی و حرارتی کارا میشناسیم. لازم به ذکر است که استفاده از پشمشیشه در سطح جهانی بیش از 70 سال سابقه دارد و در ایران در حدود 50 سال است که صنعتگران در بخشهای خصوصی و دولتی این الیاف را تولید میکنند. هرچند در بازه گستردهتری میتوان گفت که بهطورکلی استفاده و تولید الیاف معدنی به سال 1800 میلادی در بخش بینالمللی میرسد. از طرفی لازم به اذعان است که در طی 10 سال گذشته با رایج شدن متریالی به نام فومهای الاستومری، استفاده از پشمشیشه کاهشیافته است.
بیشتر بخوانید: بانک اطلاعات ساختمان
از چگونگی گرم شدن پرندههای پفکرده تا ساخت عایقهای پشمشیشه
احتمالاً شما نیز در فصول سرد سال در خیابانها شاهد انواع مختلفی از پرندهها بخصوص قمری و کبوترها بودهاید که خود را پف میکنند. حرکتی که عامل مهم گرمایش این نوع از موجودات هست. درواقع یک پرنده با پف کردن خود هوا را بهصورت بستههایی در زیر بالوپر خود گیر میاندازد و با اعمال این کار بدن خود را در معرض تعداد زیادی از بستههای هوا قرار داده و طبیعتاً گرم میشود. در همین راستا جالب است اگر بدانید که سازوکار ساخت عایقهای حرارتی نیز به همین شکل هست و انسانها با استفاده از الیاف نازک و درهمپیچیده هوا را محبوس نموده و سرانجام از این الیاف بهصورت پانلی و یا رولی در رویههای ساختوساز خود بهعنوان عایق حرارتی کارا بهره میبرند...
آشنایی با خصوصیات فنی پشمشیشه
بهطورکلی میتوان اذعان نمود که کارشناسان برای انتخاب پشمشیشه متناسب باکار خود سه عامل را مدنظر قرار میدهند که این سه فاکتور به شرح زیر هست:
توجه به ضخامت
از خصوصیات عایقی پشمشیشه ضخامت آن بوده که در عامل مقاومتی پشمشیشه در برابر صوت و حرارت بسیار مؤثر است و متناسب با نیاز کاربر انتخاب میشود. در همین راستا لازم به ذکر است که ازجمله پرمصرفترین پشمشیشه معمولاً باضخامت ۲.۵۴ سانتیمتر و ۳.۵۴ سانتیمتر است.
توجه به دانسیته
بهطورکلی پشمشیشه از دانسیته 10 الی 100 کیلوگرم در مترمکعب بهرهمند بوده که این محدوده از دانسیته بیشترین کاربرد را در صنعت دارد.
جنس پوشش پشمشیشه
بهطورکلی میتوان پشمشیشههای مسلح را با روکشهای کاغذی یا آلومینیوم و نخ دار و ... در بازار مشاهده و انتخاب نمود.
آشنایی با انواع پشمشیشه موجود در بازار
همانطور که میدانید ما در بازار ایران شاهد انواع مختلفی از پشمشیشه با توجه به نحوهی عرضه آن در بازار هستیم که سه نوع عمده و معمول ارائه این نوع از عایقها شامل:
پشمشیشه رولی (پتویی)
بهطورکلی این نوع از محصولات معمولاً در قالب رولی و یا پتویی به بازار کشور ارائهشده و قیمت آن نیز بر اساس همین نوع عرضه تعیین میشود. پشمشیشه رولی خود به دودسته بدون لفاف (پشمشیشه لحافی) و پشمشیشه روکشدار با پوشش لفاف تقسیم میشود.
پشمشیشه پانل (تختهای)
جالب است بدانید که پشمشیشه را میتوان بهصورت تختهای و یا همان پانلی نیز به بازار عرضه کرد که برای بعضی از کاربران بسیار کاربردیتر از نوع رولی هست.
عایق لوله (عایق پیشساخته)
عایق لوله پیشساخته، ازجمله محصولاتی هست که بدون پوشش یا با فویل آلومینیومی بوده و از پشمشیشهای با وزن واحد بالا تولیدشده است. بهطورکلی میتوان مطرح کرد که این نوع از محصولات برای عایق حرارتی لولههای صنعتی، گرمایش مرکزی و تأسیسات خورشیدی، برای عایق سازی در برابر انجماد و تراکم لولهها و برای ارتعاش و عایق صدا لولههای فشار آب استفاده میشود؛ بنابراین ازجمله انواع پرمصرف پشمشیشه بهحساب میآید.
مواد تشکیلدهندهی پشمشیشه چیست؟
در همین راستا شاید برای شما نیز جالب باشد اگر بدانید که المانهای اصلی تشکیلدهنده پشمشیشه، سیلیس و شیشه هست که پس از ذوب شدن وارد ماشینهای الیاف ساز شده و تحت تأثیر نیروی گریز از مرکز، به شکل الیافی که به پشم شباهت دارند درمیآید. در همین راستا باید اذعان نمود که میزان خلوص مواد اولیه نقش بسیار مهمی در کیفیت الیاف پشمشیشه دارد بنابراین باید به آن توجه ویژه گردد. با توجه به همین توضیحات مواد اولیه تشکیلدهندهی عایق پشمشیشه و درصد ترکیب آنها بهطورکلی به شرح زیر هست:
سیلیس 14 درصد
کربنات سدیم 18 درصد
دولومیت 11 درصد
فلدسپات 12 درصد
براکس 7 درصد
سنگآهک 4 درصد
کربنات باریم 3 درصد
سولفات سدیم 1 درصد
آشنایی مختصر و مفید با فرآیند تولید پشمشیشه
بهطورکلی میتوان اذعان نمود که روش کلی ساخت انواع پشمشیشه از یکرویه معمول و آشنا پیروی میکند و شامل مراحل زیر هست:
مرحله اول: ترکیب و مخلوط مواد با درصد مناسب
در این مرحله همهی مواد تشکیلدهندهی پشمشیشه ازجمله خاکستر سودا، سنگآهک و شیشههای بازیافت شده باهم ترکیب میشوند. پسازاین مرحله نوبت به غربالگری و فیلتر شدن مواد اولیه، میرسد. درواقع با این کار مواد اضافی و زائد دفع میشود و با مواد اولیه خالصتری روبهرو خواهیم شد. در انتهای این مرحله مواد غربالشده به اسکات فرستاده میشوند. بهطورکلی حدفاصل خروجی کوره تا محل خروج شیشه مذاب برای تولید اسکات نامیده میشود که به ۲ قسمت فیبراژ عایق لوله و فیبراژ لاین منتقل میشود که شیشه در داخل آن مانند یک جوی روان حرکت میکند. در محل خروجی کوره به اسکات یک نوع آجرنسوز از جنس پلاتین نصبشده که شیشه در پشت آن انباشته و از زیر آن به اسکات ریخته میشود. جالب است بدانید که این آجر خاصیت فیلتری دارد یعنی ناخالصی روی آن باقیمانده و شیشه صاف از زیر آن عبور میکند در اسکات حدود ۳۲۰ مشعل برای نگهداری شیشه نصبشده است که با گاز کار میکند که مقدار فشار گاز ۵/۰ بار هست و فاصله مشعلها از ۵/۳ تا ۵/۴ میلیمتر هست. لازم به ذکر است که قسمت اسکات دارای ۲۰ عدد دودکش هست که بهوسیله آجر روی دودکش فشار داخل اسکات را کنترل میکنند. کلید اسکات به ۱۲ قسمت تقسیمشده که هرکدام دارای ترموکوپل میباشند و بهوسیله آن حرارت اسکات کنترل میشود. یک ترموکوپل در محل خروجی اسکات (از کف) در داخل شیشه نصبشده که حرارت خروجی شیشه از کوره را در اتاق کنترل نشان میدهد تا اگر حرارت در کوره تنظیم نباشد آن را تنظیم کند. مواد مذاب به سمت خروجی مذاب به نام اسکات منتقل میشود.
مرحله دوم: ذوب مخلوط خروجی
بهطورکلی بعدازآن که مواد مخلوط به کوره الکتریکی فرستاده شد، تحت دمای 1400 درجه سانتیگراد ذوب میشود.
مرحله سوم: تشکیل الیاف بههمپیوسته
همانطور که میدانید بعد از ذوب شدن مواد مخلوط، این مواد مذاب توسط دستگاه انتقال به محیط الیاف سازی منتقل میشوند. در این محیط الیاف از مخلوط ذوبشده جدا میشود که دلیل آن تغییرات دمایی است. درنهایت، الیاف، پیوسته از مخلوط حاصل میشود؛ اما باید به یاد داشته باشید که در این مرحله این الیاف هنوز خام بوده و نیازمند عملآوری و تغییرات دیگری دارند که در ادامه به آن میپردازیم.
مرحله چهارم: شکلگیری و عملآوری الیاف
بهطورکلی در این مرحله رزینها که ترکیبات مصنوعی بسیار چسبنده هستند، به الیاف اضافه میشوند و سپس به کوره که دمای آن 250 درجه سانتیگراد است منتقل میشوند. درواقع به دلیل گرم شدن هوا، الیاف عملآوری میشود و مقاومت و سختی مناسبی میگیرد و درنهایت رشتههای الیاف موردنظر آماده و به رنگ زرد درمیآیند.
مرحله پنجم: برش و عملآوری
در خروج از کورهی عملآوری، الیاف از طریق ارههای چرخان با آب فشار بالا برش داده میشود. سپس محصول نهایی از رول به ورقه تغییر مییابد؛ و در ادامه خورده الیافها که در زمان برش ایجادشدهاند به فرآیند تولید بازیافت میشوند.
مرحله ششم: بستهبندی و سورتینگ
و در پایان و در مرحلهی نهایی که مرحلهی بستهبندی است، الیاف شیشه وارد ماشین پرس میشود تا بهصورت لولهای و پتویی دربیاید. به دلیل قابلیت فشرده شدن زیاد حجم پشمشیشه، هزینه حملونقل و انبار این ماده کاهش پیدا میکند. لازم به ذکر است که در ادامه معمولاً نوارهای پشمشیشه را روی پالتها جمعآوری میشوند، چراکه درنهایت کارایی عملیات انبارداری افزایش پیدا میکند و مشکلاتی ازلحاظ فضای اشغالشده وجود نخواهد داشت.
بیشتر بخوانید : قیمت امروز میلگرد
آشنایی با مزایای متنوع استفاده از پشمشیشه
پشمشیشه ازجمله عایقهایی در صنعت ساختمان بهحساب میآید که دارای مزایای کاربردی فراوانی است به همین دلیل نیز با استقبال خوبی در این صنعت مواجه شده است. با توجه به همین مسئله در این بخش از پرشین سازه به معرفی مشخصههای کاربردی این عایقها میپردازیم که شامل:
پشمشیشه متریالی با چگالیهای متنوع بوده که کاربری آن را در بخشهای مختلف یک سازه ساده میکند.
این ماده ازجمله متریال سبک بهحساب میآید
نصب پشمشیشه آسان است.
پشمشیشه ازجمله عایقهایی بهحساب میآید که مقاوم در مقابل آتشسوزی بوده و ضریب انتشار دود و آتش در آن بسیار کم است.
قیمت پشمشیشه نسبت به پشم سنگ ارزان بوده و بهصرفه هست.
پشمشیشه ازجمله مصالحی هست که سازگاربامحیطزیست است و خیلی زود در محیطزیست تجزیه میشود.
ساختار الیافی پشمشیشه، مانند پشم سنگ، خواص عایق آکوستیک خوبی به این نوع عایقها میدهد. درواقع ساختار فیزیکی الیاف پشمشیشه بهگونهای است که خواص آکوستیک دارند. پشمشیشه یک عایق صوتی مناسب در صنعت ساختمان بشمار میآید زیرا پشمشیشه با جذب انرژی صوتی باعث بهبود روند عملکرد صوتی دیوارها، کف، سقف و انتقال هرگونه آلودگی صوتی میشود؛ بنابراین میتوان از پشمشیشه بهعنوان عایق صوتی کارایی نیز در ساختمانها استفاده کرد.
آشنایی با معایب پشمشیشه
در کنار مزایای بیشمار این محصول معایبی نیز برای پشمشیشه تعریف میشود که این موارد شامل:
بهطورکلی به دلیل عدم مقاومت پشمشیشه در مقابل رطوبت و بخار، در صورت نصب در فضای باز، استفاده از پوششهای ضد رطوبت و فویلهای آلومینیومی اجباری است.
ساختار فیبری و متخلخل اینگونه از عایقها، در مقابل رطوبت و نفوذ بخار و آب، مقاومت کمی از خود نشان میدهد و خاصیت عایق بودن آن نیز نسبت به رطوبت حساس بوده و بانفوذ رطوبت و بخارآب به درون عایق، از مقاومت حرارتی کاسته میشود.
گفته میشود که تماس مستقیم پشمشیشه باپوست، چشم میتواند درزمینهٔ مشکلات تنفسی مشکلزا باشد. جالب است بدانید که در بسیاری از گزارشها، تنفس مستقیم گرد پشمشیشه علت افزایش نرخ ابتلا به سرطان، بهخصوص سرطان ریه عنوانشده است؛ اما از طرفی ارگانهای بهداشت، سلامتی و محیطزیست مختلفی، ازجمله انجمن سلامتی کانادا، آژانس بینالمللی تحقیقات بر روی سرطان و سازمان ملی سمشناسی آمریکا با انجام آزمایشهای مختلفی، عنوان کردهاند که درصورتیکه پشمشیشه در یک سری آزمایشها و تستهای مشخص، موفق عمل کند، هیچ خطری برای سیستم تنفسی نخواهد داشت؛ اما درهرصورت، توصیه اکید میشود که کارگران و عایق کاران، هنگام کار با پشمشیشه از ماسک و لباس محافظ مناسب استفاده کنند.
بررسی تفاوتهای موجود بین پشمشیشه و پشم سنگ
بهطورکلی هم پشم سنگ و هم پشمشیشه محصولات عایق حرارتی میباشند ولی بسته به نوع ساختمان و میزان نیاز صرفه اقتصادی آنها باهم متفاوت هستند. درواقع میتوان مطرح کرد که تفاوت عمده در ماده اولیه برای تولید پشمشیشه و پشم سنگ سبب شده است که تفاوتهای زیادی در نحوه استفاده از آنها وجود داشته باشد. همانطور که قبلاً در مقاله پشم سنگ از پرشین سازه اشاره کردیم، ماده اولیه پشم سنگ بازالت است؛ بنابراین میتوان الیاف پشم سنگ را به تراکم بیشتری رسانید که این امر هزینه کمتری را نیز به دنبال دارد. درواقع تراکم بیشتر الیاف پشم سنگ سبب میشود که این ماده برای استفاده بهعنوان عایق صوتی ازلحاظ اقتصادی بهصرفهتر باشد. همچنین نکته حائز اهمیت دیگر این است که هر دو ماده در برابر آتشسوزی مقاومت بسیار خوبی دارند. بااینحال به علت تولید پشم سنگ از ماده اولیه بازالت این ماده در برابر حریق مقاومت بیشتری را از خود نشان میدهد. از طرف دیگر پشمشیشه بهراحتی بریدهشده بنابراین استفاده از آن بسیار راحتتر هست.
بهطورکلی این دو ماده در ساختار الیاف مشابه هستند ولی به دلیل اینکه هر دو آنها در برابر حرارت بهعنوان عایق عمل میکنند، به محلی که از آنها در ساختمان استفاده میشود و هدفی که از عایق کردن موردنظر هست بایستی توجه ویژه شود. در یک نگاه کلی میتوان اذعان نمود که برای سقف سولهها در هنگام عایقکاری بهتر است که از پشمشیشه استفاده گردد چراکه ازنظر اقتصادی و عملکردی این ماده نسبت به پشم سنگ در این موارد مناسبتر هست. این در حالی است که برای عایق کردن کف و دیوارها استفاده از پشم سنگ ازلحاظ فنی بهصرفهتر بوده و با جلوگیری از تلف شدن انرژی در درازمدت صرفه اقتصادی پیدا میکند.
بیشتر بخوانید : قیمت امروز تیرآهن
تفاوت پشمشیشه و پشم سنگ در بحث عایقکاری صوتی و حرارتی
چنانچه در مواردی هدف عایقکاری صوتی باشد استفاده از پشم سنگ نسبت به پشمشیشه مناسبتر هست و در محافظت از ورود صوت نسبت به این ماده بسیار مناسبتر است. همچنین به علت مقاومت بالاتر پشم سنگ در برابر حرارت برای مثال در استفاده از بویلر با دمایی برابر 900 درجه سانتیگراد استفاده از این ماده نیز بهتر هست چراکه پشمشیشه در دمای 900 درجه سانتیگراد مقاومتی نداشته و در معرض این دما بهطور کامل نابود خواهد شد. همچنین حداکثر مقاومت پشم سنگ تا دمای 1000 درجه سانتیگراد هست و در ساختمانهایی که هدف از عایقکاری محافظت در برابر صوت، حرارت و حریق هست و درواقع سه هدف را دنبال میکنند استفاده از پشم سنگ بسیار مناسبتر است.در همین راستا لازم به ذکر است که در مواردی که در ساختمان از مواد آتشزا و مواد قابلاحتراق استفاده میگردد بهتر است از پشم سنگ بهجای پشمشیشه استفاده شود. چراکه مقاومت حرارتی در پشم سنگ رابطهی مستقیمی باضخامت آن دارد. همچنین میزان چگالی این دو ماده نیز بر میزان عملکرد و کارایی آنها نقش بسزایی دارد.
آشنایی با کاربردهای متنوع پشمشیشه در صنعت ساختوساز کشور
همانطور که گفتیم پشمشیشه به دلیل ویژگیهای گفتهشده و همچنین قیمت مناسب آن کاربرد بسیار زیادی دارد؛ بنابراین در این بخش از این نوشتار در پرشین سازه شمارا با برخی از این کاربردها آشنا مینماییم.
ساخت سوله و سازهای صنعتی
کاشیهای سقف و همچنین مجرای لولهکشی
کانالهای هوایی که قبلاً عایق شدهاند
عایقکاری تانکها و مخازن، خطوط لوله گرم، دیگهای بخار، سیستمهای سرمایش و گرمایش
ساخت انواع ساندویچ پانلها
ساندویچ پانلهای سقفی و دیواری از دولایه روکش و یک فوم عایق میای تشکیلشدهاند که در برخی از آنها (با توجه به نوع کاربرد ساندویچ پانل) به دلیل وزن سبک و عایق حرارت و رطوبت بودن پشمشیشه از آن بهعنوان فوم عایق میانی استفاده میشود.
ساخت مخازن
ازآنجاییکه پشمشیشه عایق حرارتی بسیار خوبی هستند برای مخازن فلزی و پلاستیکی که در فضای آزاد و در مجاور تغییرات دمایی شدید قرار دارند از پشمشیشه بهعنوان لایه عایق حرارتی میانی مخازن استفاده میشود.
بیشتر بخوانید : انواع عایق های حرارتی
آیا پشمشیشه سرطانزا است؟
شاید برای شما نیز بهعنوان کسی که ممکن است دائماً با پشمشیشه در ارتباط باشید این سؤال پیشآمده باشد که آیا این متریال کاربردی سرطانزا و برای انسانها زیانآور است؟ بنابراین برای پاسخ به این سؤال و همچنین اطمینان از اینکه تماس مستقیم این محصول با پوست، سیستم تنفسی و چشم مشکلی ایجاد نمیکند و موجب اختلالات تنفسی و سرطان نمیشود تحقیقات و آزمایشها متنوعی صورت گرفته است که به دو مورد از آنها اشاره خواهیم کرد. انجمنهای بهداشت گوناگونی مثل آژانس بینالملل سرطان، مرکز سمشناسی آمریکا و مجمع سلامت کانادا نتیجه آزمایش و تحقیقات خود را در خلال گزارشی با نتیجه بهینه اعلام کردند. تحت شرایطی که بر روی انواع پشمشیشه تست و آزمایشها سلامت انجام شود و نتیجه آزمون موفق و مثبت باشد خروجی نهایی محصول شما، فاقد هرگونه خطر و تهدیدات برای سیستم تنفسی خواهد بود؛ اما بهمنظور رعایت جوانب احتیاطی، ایمنی و بهداشت توصیه میگردد که در حین کار از لباس محافظ و ماسک مخصوص کار استفاده شود.
لازم به ذکر است که برخی از کارکنان واحدهای تولیدی این محصول از بابت استنشاق طولانیمدت و بروز اختلالات تنفسی نگرانیهایی دارند اما بازهم طبق بررسیهای انجامگرفته روی افراد متعددی که در واحدهای تولیدی مشغول بودهاند و بر اساس سن افراد و مدتزمان ارتباط با محصول و استنشاق بوی آن، این نتیجه حاصل شد که محصول موجب اختلال در علائم تنفسی و تغییرات غیرطبیعی نمیگردد؛ بنابراین، نظریه بروز مشکلات ریوی و سرطان در صورت تولید اصولی محصول رد خواهد شد.
همانطور که در این نوشتار از وبلاگ پرشین سازه مطالعه نمودید، متوجه شدیم که پشمشیشه از ذوب کردن و تبدیل شیشه به الیاف بسیار ریز تولید میگردد. پسازآن الیاف آمادهشده بهصورت پانل یا رول درخواهد آمد و برای مصارف مختلف به بازار داخلی عرضه میشود. این محصول دارای کاربردهای بسیاری در صنعت بوده، برش راحتی داشته و بهآسانی نیز نصب میگردد؛ بنابراین میتوان از آن بهعنوان یکی از مصالح مقرونبهصرفه و درعینحال کاملاً کاربردی یادکرد.