
آشنایی با چسب بتن و مشخصه های آن
در این صفحه با آشنایی با چسب بتن و مشخصه های آن آشنا می شوید:
آشنایی با چسب بتن و مشخصههای آن
احتمالاً شما نیز هنگام مواجه با ترک و شکستگی بتن حاضر در ساختمان خود به فکر جلوگیری از آسیب بیشتر و امکان اصلاح آن افتادید. در همین راستا خرید و استفاده از چسبهای بتن میتواند همان راهحلی باشد که به دنبال آن هستید. بهطور کلی چسب بتن یا چسب سیمان یک ماده افزودنی بسیار مهم در صنعت ساختمانسازی است. چراکه میتواند مقاومت آهک، گچ و بتن را تا حد قابلتوجهی افزایش دهد؛ اما بیشترین مورد استفاده آن برای افزایش خاصیت چسبندگی در بتن است. بهعلاوه این چسب برای تعمیرات سازههای قدیمی و نیز پر کردن ترکهای ایجاد شده بر روی سیمان یا بتن بسیار کاربردی است. با توجه به همین مقدمه این بار با مقالهای در باب آشنایی با چسب بتن و مشخصههای آن در خدمت شما عزیزان هستیم که امیدواریم مفید واقع شود. پس با پرشین سازه بزرگترین بانک اطلاعات ساختمانهای کشور همراه شوید.
چسب بتن چیست؟
یکی از افزودنیهای پراهمیت صنعت بتن، چسب بتن است چسب بتن ازجمله پلیمرهای امولسیونی بهحساب میآید که عاملی برای افزایش مقاومت کششی، خمشی و دوام بتن است. اما مهمترین خاصیت چسب بتن افزایش چسبندگی بتن است. درواقع در یک حالت کلی میتوان اذعان نمود که چسب بتن از افزودنیهایی بهحساب میآید که امروزه در صنعت ساختمان کاربرد فراوانی یافته است. از چسب بتن برای آببند کردن منابع، استخرهای بتنی، ترمیم آسیبدیدگی کانالهای آب، کف سالنهای صنعتی، باند فرودگاهها، سدها، پایه پلها و ستونها استفاده میشود. همچنین میتوان اذعان نمود که از خصوصیات دیگر چسب بتن جلوگیری از ایجاد ترک در بتن و تبله کردن و افزایش عمر سازههای بتنی است.
آشنایی با ویژگی و خصوصیات چسب بتن
به لحاظ فیزیکی میتوان اذعان نمود که چسب بتن مادهای سفیدرنگ و به حالت مایع بوده که قابلیت انحلالپذیری بالایی را در آب دارد. درواقع شکل خامهای این ماده ناشی از جنس کوپلیمر آن بوده و در کنار آن عاملی برای کارکرد راحتتر با آن در کنار افزایش بهتر عملکرد هست. جالب است بدانید که چسب بتن سمی نبوده و خاصیت اشتعالپذیری نیز ندارد و همین مسئله عاملی برای افزایش ایمنی محیط در مقابل حریق هست. لازم به ذکر است که این چسب کاربردی معمولاً در ظرفهای پلاستیكى 4 و 20 لیترى به بازار عرضه میشود.
آشنایی با انواع چسب بتن
در یک نگاه کلی میتوان مطرح کرد که چسبهای بتن دارای انواع متفاوتی میباشند و معمولاً به دودستهی چسبهای اپوکسی و لاتکس (پلیمری) قابلتقسیم هستند. جالب است بدانید که البته همهی چسبها یا شامل پلیمر هستند و یا هنگام واکنش شیمیایی حاصل میشوند و همین مسئله عوامل ذکرشده موجب چسبندگی چسبها میشوند.
چسب بتن اپوکسی
این چسب مایع غلیظ امولسیونی بر پایه پلیمرهای اصلاحشده است که جهت تهیه ملات آببند و ساخت ملاتهای چسبنده بر روی بتن و ملاتهای قدیمی، جهت ترمیم سطوح بتنی و سیمانی کاربرد دارد. جالب است بدانید که در مکانهایی که نیاز به مقاومت در برابر آب، مواد شیمیایی و سایش است این نوع از چسبها به کار میرود و معمولاً بهعنوان یک افزودنی به همراه چسبهای پودری باعث ایجاد انعطاف لازم در قسمت موردنظر میشود.
چسب بتن لاتکس یا پلیمری
چسب بتن پلیمری یا لاتکس یکی از مواد افزودنی بتن است که امروزه در صنعت ساختمان برای آببند نمودن بتن و افزایش چسبندگی بتن مورداستفاده قرار میگیرد. از طرفی همانطور که در بخش قبلی از این مقاله در پرشین سازه اشاره شد، از چسب بتن برای ترمیم و تعمیر آسیبدیدگیهای سطحی و عمقی نیز استفاده میشود. بهطورکلی ترکیبات چسب بتن لاتکس، یک نوع لاستیک محلول در آب به همراه افزودنیهای آبگریز، ضد قارچ و ضد کف هست. چسب بتن لاتکس بهعنوان یک افزودنی بر پایه لاتکس طراحیشده است که همراه سیمان پرتلند و ماسه تشکیل ملات پر مقاومتی را برای نصب سرامیک روی دیوار و کف، سنگ مرمر، موزاییک، کاشی معدنی، آجر لعابدار و سنگهای طبیعی مهیا میسازند. چسب بتن لاتکس همچنین بهعنوان لایه پیوند زا درترمیم سازهها نیز به کار میرود.
نکاتی در باب استفاده از چسب بتن
یکی از تذکرات بسیار مهم در رابطه با این فراورده روش درست و بهینه استفاده از آن هست. چراکه درصورتیکه نیروی انسانی ناآگاه از این فراورده استفاده نماید بدون شک چندان نتیجهی بهینه و باکیفیتی حاصل نخواهد شد؛ بنابراین افزایش دانش و اطلاعات و به دست آوردن نکات لازم در استفاده از چسب بتن میتواند در راستای یک اجرای صحیح مورد تائید واقع شود. با توجه به همین مسئله در این بخش به ارائه نکاتی در باب استفاده از چسب بتن میپردازیم که شامل:
مکانی که قصد استفاده از این فراورده را در آن راداریم باید کاملاً تمیز و دور از هرگونه گردوخاک و چربی باشد.
همانطور که احتمالاً آشنایی دارید، طرز تهیه چسب بتن به این صورت است که ابتدا این فراورده را با استفاده از آب رقیق میکنیم. سپس با اضافه نمودن مقادیری مشخصشده از سیمان و ماسه یا شن ملاتی شبیه به خمیر تولید نموده و از آن استفاده میکنیم. در همین راستا اما نکته بسیار مهم اینکه قبل از استعمال ملات خمیر مانند بر روی سطوح بتنی، سطح موردنظر را با یکلایه چسب بتن پوشش داده و سپس از ملات استفاده کنیم.
به یاد داشته باشید که چنانچه از پوشش چسب بتن بر روی سطوح قبل از استعمال ملات بهره گرفته شود، ملات بسیار کمتری در ادامه پروسه نیاز خواهد بود که با در نظر گرفتن هزینههای بالای بتن این چسبها سبب کاهش هزینهها خواهند شد.
لازم به ذکر است که طرز تهیه چسب بتن را باید بهدقت انجام داد، چراکه هراندازه مقدار بتن استفادهشده در ملات بیشتر باشد و یا اینکه لایههای ضخیم و قطور باشند به چسب بیشتری جهت چسباندن نیاز است؛ بنابراین باید برای حصول یک نتیجه بهتر از این چسب بهصورت لایهلایه استعمال گردد.
بیشتر بخوانید : قیمت موزاییک
آشنایی با مزایای چشمگیر بتن
انواع چسب بتن با توجه به کاربردهای متنوعی که دارد از مزایای بیشماری نیز بهره میبرد که در این بخش از مقاله به تکتک این موارد اشاره میکنیم.
چسب تن همانطور که از نام آن مشخص است، چسبندگی بسیار بالایی رابین بتن جدید و قدیمی ایجاد میکند.
این چسب عاملی برای افزایش مقاومت فشاری، خمشی و سایشی بتن است.
کاهش نفوذ مواد مضر و محلولهای شیمیایی در بتن و افزایش چسبندگی بین ذرات بتن و میلگرد از دیگر ویژگیهای آن هست.
این چسب قابلیت جلوگیری از نفوذ آب به بتن و ضد آبکردن آن را دارد.
استفاده از این نوع چسب عاملی برای بهبود مقاومت شیمیایی مواد است.
چسب بتن قابلیت جلوگیری از ترک خوردن و تبله شدن مصالح را دارد.
چسب بتن عاملی برای افزايش نفوذناپذیری بتن در برابر عوامل محيطی هست.
چسب بتن جهت افزايش خاصيت الاستيسيته مؤثر هست و در کنار آن دوام مواد را در مقابل عوامل گوناگون فيزيكی و شيميايی بالا میبرد.
منتقلکننده ارتعاش و ضربه در کنار بالا بودن استحکام نسبت به وزن
چسب بتن نسبت به کارایی آن مقرونبهصرفه بوده و قابلیت اجرای آسان به بتن را دارد.
سازگار با انواع سیمان
عدم برخورد از هیچگونه اثر سوء شیمیاییبر روی بتن اتصال میلگرد به بتن
آشنایی با کاربردهای متنوع انواع چسب بتن
همانطور که میدانید این ماده صنعتی از مزایای زیادی برخوردار هست و همین مسئله نیز میتواند عاملی برای کاربردهای وسیع و متنوع آن در صنایع مختلف باشد؛ بنابراین در این بخش از این نوشتار به بررسی تکتک این کاربردها میپردازیم.
ممانعت از ترک و شکاف در بتن
در صورت استفاده از چسب بتن در ملات های سیمانی از ایجاد درز و ترک باگذشت زمان میتوان ممانعت خوبی به عمل آورد. در حقیقت بعد از گذشت زمان معمولاً به دلیل تأثیر عوامل متفاوت جوی در بتن درز و ترکهای دردسرآفرینی ایجاد میگردد که در صورت بهکارگیری بهینه و درست طرز تهیه چسب بتن میتوان از ایجاد این دست مشکلات ممانعت نمود. درواقع در زمان اولین ملات ریزی درصورتیکه مقدار مناسب و کارشناسی شده از این فراورده را به بتن اضافه کنیم از ایجاد درز و شکاف در زمانگیرش اولیه و سخت شدن بتن ممانعت به عمل خواهد آمد و آن را به تعویق خواهد انداخت. پیمانکاران حرفهای و دیگر مسئولان اجرایی صنعت ساختوساز به اهمیت چسب بتن و اندازههای مناسب آن برای بتنریزی واقف هستند و درنتیجه این آگاهی است که امروزه شاهد استفاده بسیار زیاد از این فراورده در ساختوسازها هستیم. بهطورکلی زمانی که درباره طرز تهیه چسب بتن صحبت میکنیم درواقع به دنبال افزایش بهرهوری و کارایی آن هستیم. این فراورده سبب میگردد قابلیتهای شیمیایی و فیزیکی بتن بهصورت قابلملاحظهای افزایش یابد. توان مقاومتی بتنی که در تولید آن از مقادیر بهینه و مناسب چسب بتن استفادهشده است در مواجهه با تغییرات دمایی و محیطی و عوامل شیمیایی بسیار افزایشیافته است.
بیشتر بخوانید : قیمت قیر
ترمیم و بازسازی ساختارهای قدیمی
همواره هدف از استفاده از چسب بتن به جهت چسبندگی نبوده و گاهی هدف ترمیم و بازسازی سطوح تخریبشده و آسیبدیده بتن هست. بهطورکلی درزها و ترکهایی که در سطوح سیمانی پدید میآیند همواره دردسرساز بوده و به این وسیله میتوان این نوع از مشکلات را پوشش داد. استفاده از چسب بتن در راستای ترمیم و بازسازی ساختارهای قدیمی یک راهکار مقرونبهصرفه ازلحاظ اقتصادی برای ترمیم پروژهها هست که در مقایسه بازمانی که بخواهید بهوسیله لایههای جدید بتن سطوح را ترمیم نمایید بسیار باصرفهتر است. چنانچه بخواهید فقط از بتن برای پوشش دادن ترکها و درزها استفاده نمایید، بتن نمیتواند بهصورت بهینه و مناسب در ترکها و درزها محکم شود و دولایه بافاصله از هم محکم میشوند. چسب بتن راهکاری بسیار عالی در چنین شرایطی هست تا ملات تازه در درزها و ترکهای قدیمی رخنه کند و یک اتصال قدرتمند را ایجاد نماید.
اتصال دادن سرامیک، کاشی و انواع سنگها
جالب است بدانید که در راستای چسباندن و اتصال سنگها و کاشیها به زیر سازهای مختلف چسب بتن گزینهای بسیار مناسب و کارآمد هست. این محصولات بدون شک در امر چسبندگی و اتصال بسیار قدرتمند ظاهر میشوند و میتوانند اتصالات مستحکم و پایدار ایجاد نمایند. البته بهکارگیری این فراورده محدود به شرایطی که سطح زیر کار بتن است نمیشود بلکه در موارد زیادی قابلاستفاده است. همچنین در زمان اتصال و ساخت نمابر روی سطوح بتنی قدیمی و خشکشده این چسبها گزینههایی بسیار ایدئال برای ایجاد یک اتصال قدرتمند بین نما و سنگ نما هستند. در همین راستا لازم به ذکر است که علاوه بر قدرت چسبندگی این محصول استفاده از چسب بتن سبب آبگریز شدن نما شده و از ورود رطوبت تا حد قابلتوجهی ممانعت مینماید. در کنار این موارد استفاده از این نوع چسب از جدایی و گسستگی بین ذرات ریزودرشت جلوگیری کرده که خود مسئله بااهمیتی بهحساب میآید.
چسباندن ملات جدید بر روی بتن خشکشده با استفاده از چسب بتن
همانطور که تابهحال احتمالاً شاهد بودید، اختلاط سیمان با بتن نمیتواند هیچگونه ماده چسبناکی را ایجاد کند. با توجه به همین مسئله نیز زمانی که بخواهیم ملات تازه را بر روی سطوح بتنی خشکشده ریخته و بین آنها اتصال چسبناک و درعینحال کاملاً قوی ایجاد نماییم، نیاز به حضور یک عامل چسبنده احساس میشود و مسلماً بسیار به کار میآید. به یاد داشته باشید که چنانچه غیرازاین رفتار شود و از این نوع چسبها بهرهای برده نشود، پوششهای قدیمی و تازه در هم ادغامشده و پیوندی بسیار سست، بیکیفیت و شکننده حاصل میشود. همچنین درصورتیکه بدون بهکارگیری این فراورده اقدام به ملات ریزی بر روی سیمانهای قدیمی نمایید سطح جدید بهصورت پوششی کاملاً جدا و ناپیوسته حاصل میگردد. در چنین شرایطی سطحی مقاوم و پایدار نخواهیم داشت. طرز تهیه چسب بتن مسئلهای بسیار مهم در ایجاد محصولی مقاوم هست.
آبگریز نمودن بتن در مخازن و استخرهای بتنی
ازجمله کاربردهای مهم چسب بتن استفاده از این چسب صنعتی در مخازن و استخرهای سیمانی هست. برای ممانعت از نشت آب باید این مکانها بهخوبی آببندی شود. یکی از تواناییهای چسب بتن توان مقاومتی بالا و قابلیتهای فیزیکی و شیمیایی آن در برابر رطوبت و آب هست. همچنین در راستای بازسازی و تعمیر و آببندی کانالهای فاضلابی، لولههای آب سیمانی، بتنهای استفادهشده در ساخت سدها و پلهای سیمانی، قسمتهای متفاوت فرودگاهی و همچنین سالنهای تعبیهشده صنعتی از انواع گوناگون چسبهای بتن استفاده میشود. با توجه به ارائه این کاربردها کاملاً مشخص است که طرز تهیه چسب بتن بهگونهای است که پاسخ گوی تمامی نیازهایی باشد که از این فراورده انتظار میرود.
بیشتر بخوانید : قیمت کاشی
بهطور خلاصه کاربردهای انواع چسب بتن را میتوان به شرح زیر گزارش داد:
ترمیم و تعمیر آسیبدیدگیهای سطحی و عمقی سازههای بتنی که در خشکی و یا در معرض رطوبت قرار داشتهاند.
آببندی نمودن بتن
افزایش چسبندگی بتن
نماسازی بر روی بتنهای قدیمی
ساخت ملاتهای ترمیمی جهت کف سازی و پر کردن درزهای اجرائی
ترمیم آسیبدیدگی اغلب سازههای بتنی مانند کانالهای آب، کف سالنهای صنعتی، باند فرودگاهها، سدها، پایه پلها و ستونها
نماسازی و اجرای سطوح اکسپوز
آشنایی با چسب کاشت میلگرد
احتمالاً، در حین ساختوساز یک پروژه برای شما نیز پیشآمده است که بهقرار دادن میلگرد یا آرماتور در یک منطقه خاص نیاز داشته باشید و تغییراتی در سازه خود ایجاد کنید. در همین راستا بتن معمولی برای این مورد بههیچوجه مناسب نیست و کیفیت مناسبی ندارد؛ بنابراین مهندسین سازه و متخصصین امر در این مورداستفاده از چسب کاشت میلگرد را پیشنهاد میکنند که استحکام بتن را بهطور چشمگیری افزایش میدهند. این نوع چسب از دو قسمت بر پایه اپوکسی آکریلات و یک بخش سختکننده بر پایه پلی آمین ساختهشده است که یک اتصال بسیار مستحکم بین میلگرد و سازه بتنی ایجاد میکند.
بیشتر بخوانید : بلوک بتنی نیوجرسی
کلام پایانی
همانطور که در این نوشتار از پرشین سازه متوجه شدید هدف ما از این مقاله جامع در باب انواع چسب بتن آشنایی کامل شما با این ماده کاربردی و مزایا و مشخصههای مهم آن بود که امیدواریم مفید واقعشده باشد. همچنین در پایان این مقاله باید ذکر کنیم که در صورت نگهداری چسب بتن در سایه و دمای بین ۵ الی ۳۵ درجه سانتیگراد در ظروف بستهبندیشده محفوظ از هوا، یخزدگی و تابش مستقیم نور خورشید این ماده به مدت یک سال قابل نگهداری هست.