
چرا بازار فولاد در زمستان دچار رکود میشود؟
در این صفحه با چرا بازار فولاد در زمستان دچار رکود میشود؟ آشنا می شوید:
کاهش ساختوساز و سختی شرایط کارگاهی؛ 2 عامل رکود بازار فولاد در زمستان
هر بازاری در بازههای مشخصی در سال رونق داشته و در برهههایی دچار رکود میشود. زمستان هم فصل رکود بازار آهن و فولاد لقب گرفته است؛ اما علت چیست؟ آیا سرد شدن هوا باید منجر به رکود در بازار آهن و فولاد شود؟
ساختمانسازان، از اصلیترین مصرفکنندگان بازار فولاد هستند
برای اینکه بدانید هر بازاری در چه فصلی دچار رکود میشود، باید در گام اول مصرفکنندگان این بازار را بشناسید. به جرأت میتوان گفت صنعت ساختوساز یکی از بزرگترین صنایع مصرفکننده بازار آهن و فولاد است.
مقایسه رکود ساختوساز در سال 99 نسبت به سال گذشته
علاوه بر رکود ساختوساز در زمستان، باید بدانید امسال صنعت ساختوساز در کشور به دلایلی از قبیل گرانی زمین، رشد نجومی قیمت مصالح ساختمانی و کاهش قدرت مصرفکنندگان رکود بزرگتری را نیز تجربه کرده است.
طبق آمارها ساختوساز تنها در شهر تهران طی ششماهه نخست سال 99 نسبت به ششماهه ابتدایی سال 98 با 14 درصد کاهش مواجه شده است که نگرانکننده خواهد بود. در نظر داشته باشید که طبق نظر کارشناسان ، این آمار ساختوساز در تهران، ۴۵ درصد کمتر از حداقل نیاز سالانه به آپارتمان جدید است.
کنترل قیمت مصالح ساختمانی، راهی برای ثبات بازار آهن است
کنترل نرخ مصالح ساختمانی یکی از راهکارهایی است که میتواند از رکود بیشتر در صنعت ساختوساز جلوگیری کند؛ امری که تاکنون دولت در انجام آن چندان موفق نبوده است و طی یک سال اخیر بازار آهن و فولاد انواع التهابها و آشفتگیها را تجربه کرده است.
برای بررسی بیشتر تنها کافی است نمودار قیمتهای مقاطع فولادی ساختمانی را طی ماههای گذشته در سایت آسرون به نشانی www.asroon.ir ببینید.
تیرآهن، میلگرد و انواع لوله و پروفیلها ازجمله مقاطع فولادی هستند که در ساختمانسازی بسیار کاربرد دارند و طی چند ماه اخیر رشد قیمتی بسیاری را متحمل شدهاند. برای مثال قیمت میلگرد تیکمه داش در سایز 8 که یکی از برندهای پرمصرف در شمال غرب کشور محسوب میشود، طی بازه یکساله از اول دیماه 98 تا اواسط دیماه 99 از 5700 تومان به 14000 تومان افزایش یافته است.
تعطیلات سال نوی میلادی و چینی؛ بازار جهانی فولاد را راکد میکند
آغاز فصل زمستان با تعطیلات سال نوی میلادی و سال جدید چینی مصادف است و همین امر سبب میشود که بسیاری از صنایع مصرفکننده فولاد برای چند هفته تعطیل باشند و در این مدت تقاضا برای فولاد کاهش مییابد.
چین بهعنوان پرجمعیتترین کشور جهان و بزرگترین مصرفکننده فولاد در جهان، دارای کارخانههای خودروسازی بسیاری است که در طول تعطیلات سال نوی چینی تعطیل میشوند و بازار فولاد را دچار رکود میکنند.
تأثیر کرونا بر بازار فولاد از زمان شیوع تا خبر کشف واکسن
سال گذشته تقریبا در همین روزها بود که انتشار اخباری شیوع یک بیماری جدید در چین جهان را شوکه کرد و کمتر از یک ماه به یک بیماری همهگیر در جهان تبدیل شد.
با شیوع ویروس کرونا و تعطیلی و کاهش ساعت کار کارخانهها، مصرف فولاد در جهان بهشدت کاهش یافت. پس از یک رکود یکماهه، چین توانست با کنترل این اپیدمی شرایط صنعت خود را به حالت عادی بازگرداند.
این در حالی بود که دیگر کشورها همچنان درگیر این ویروس بودند و تولیدات آنها بهشدت کاهش یافته بود و این موضوع فرصت بسیار خوبی را برای چینیها فراهم آورد تا با افزایش تولید خود نیاز بازارهای جهانی را پاسخ دهند. حالآنکه ماده اولیه بسیاری از این محصولات فولاد بود و نیاز به فولاد در چین رو به افزایش رفت.
این روند تا چند هفته پیش کموبیش ادامه داشت و بیشتر کارخانههای تولید فولاد در جهان به دنبال عقد قرارداد با کارخانههای مصرفکننده فولاد در چین بودند تا بتوانند از دپو شدن محصولات خود جلوگیری کنند.
با انتشار اخبار مربوط به کشف واکسن کووید 19، اغلب بازارهای جهانی ازجمله فولاد رونق گرفت. امید برای افزایش تقاضای فولاد سبب شد تا قیمت جهانی این محصول افزایش یابد که این مسئله خود باعث گرانی مقاطع فولادی در ایران شد. بهعنوانمثال قیمت لوله مانیسمان اهواز سایز 5/4 با ضخامت 5 اینچ در همین مدت به 32،500 تومان رسید.
و در آخر...
شاید بتوان گفت فصل زمستان با تمام زیباییهایش، فصل خوبی برای بازار آهن و فولاد نیست و رکود بازار آهن فعالان این حوزه را خشنود نمیکند. تعطیلی کارخانهها به دلیل تعطیلات سال نوی میلادی و سال نوی چینی و کاهش ساختوساز به دلیل تغییرات شرایط جوی سبب شده تا زمستان «فصل رکود بازار آهن و فولاد» لقب بگیرد.