
سازههای LSF و اهمیت آنها
در این صفحه با سازههای LSF و اهمیت آنها آشنا می شوید:
درواقع ال اس اف یکی از شیوههای مدرن اجرای سازه میباشد که استفاده از آن از سال ۱۹۵۰ در برخی از کشورها ازجمله کانادا آغاز گردید، ولی استفاده گسترده از آن از سال ۱۹۹۰ موردتوجه قرار گرفت. پسازآن این سیستمها همهگیر شده و کارخانههای این سازههای LSF در ایران برای اولین بار و در سال ۱۳۸۵ راهاندازی شده و تا امروز از محبوبیت و کاربردهای ویژهای برخوردار است.
سازه پیشساخته LSF چیست؟
سازه LSF نمونهای از سازههای از پیشساخته شدهای است که پس از ساخت در کارگاه به محل موردنظر برده شده و نصب میگردد. از این سازه در جهت ایجاد پایداری ساختمان استفاده میشود. بهطورکلی به سازههایی LSF میگویند که از جنس فولاد سبک بوده و یک سیستم سازهای پیشرفته بهحساب میآید. درواقع این نوع از سازهها که در انواع ساختوسازها مانند خانههای ویلایی، ساختمانهای مسکونی و اداری، هتل، آپارتمانها، ساختمان مدارس و دانشگاه، رستورانها و بسیاری از مکانهای دیگر دارای کاربرد است و یکی از مناسبترین سیستمهای ساختمانی است که امروزه در جهان مورداستفاده قرارگرفته و از محبوبیت بالایی برخوردار است.
سازههای سبک فولادی یا ال اس اف به دلیل سبکی وزن، مناسبترین رفتار را در برابر نیروهای وارده ناشی از زلزله و حوادثی ازایندست دارند و در کنار آن از سرعت ساخت بالا، دوام و طول عمر زیاد، امکان جمعآوری و نصب در مکان دیگر، صرفهجویی در مصرف انرژی و مواد و بسیاری از مزایای دیگر که در ادامه این مقاله از پرشین سازه به آن بیشتر میپردازیم برخوردار میباشد.
بیشتر بخوانید: نرده استیل و انواع آن در ساختمان
انواع سازههای پیشساخته
بهطورکلی در صنعت ساختوساز امروز سرعت عمل در کار از اهمیت ویژهای برخوردار است؛ بنابراین در این بخش از پرشین سازه به معرفی انواع سازههای پیشساخته و مزایای آن میپردازیم
۱. سازههای پیشساخته ال اس اف
بهطورکلی جالب است بدانید که داشتن ویژگیهای بسیار منحصربهفرد و بینظیر در سازههای پیشساخته فولادی ال اس اف باعث شده که بیشتر کارفرمایان و سرمایهگذاران بهسوی اجرای این سازه روی بیاورند. سازههای پیشساخته ال اس اف سرعت بسیار بالا در اجرای دارند، سبک بوده، مقاومت مناسبی در برابر زلزله داشته و حملونقل آن نیز آسان میباشد بنابراین بهشدت موردتوجه میباشند.
۲. سازههای پیشساخته بتنی
سازههای پیشساخته بتنی از دیگر انواع سازههای پیشساخته میباشد. بهطورکلی در این نوع سازههای پیشساخته از بتن و فولاد استفاده میشود که در طراحی و ساخت ساختمانهای چندطبقه و حتی در ساخت سدها، تونل و برجها از این نوع سازه استفاده میشود. لازم به ذکر است که شرکتهای بسیاری در کشورمان به طراحی باکیفیتترین و مقاومترین سازههای پیشساخته بتنی میپردازند و در طراحی این سازهها از استانداردهای بینالمللی استفاده میشود؛ اما از طرفی این نوع از سازههای پیشساخته دارای وزن بسیار بالایی نسبت به دیگر سازهها دارند و باگذشت زمان ترکها و خوردگیهایی در این سازهها مشاهده میشود.
۳. سازههای پیشساخته چوبی
از دیگر انواع سازههای پیشساخته میتوان به سازههای پیشساخته چوبی اشاره کرد که یکی از قدیمیترین و پرکاربردترین سازههای پیشساخته میباشند. چوب در بسیاری از کشورها بهعنوان مهمترین و اصلیترین مصالح در ساختمان به شمار میرود و امروزه ما شاهد طراحی مدرن و ساخت انواع سازههای پیشساخته چوبی در کشورهای مختلف هستیم که بسیار جذاب و زیبا هستند.
درواقع شما میتوانید از سازههای پیشساخته چوبی در انواع ویلاها و ساختمانها مورداستفاده قرار دهید اما از طرف دیگر این سازهها بهعنوان سازهای استاندارد در پروژههای دولتی معرفی نشده است و تنها در برخی از مناطق کشور میتوان از این سازه استفاده کرد. همچنین چوب در مقابل آتشسوزی آسیبپذیر بوده و نیاز به ماشینآلات و لوازم گوناگون در اجرای این سازه است.
اجزای تشکیلدهنده سازه ال اس اف
بهطورکلی یک پنل از سازه ال اس اف شامل چند بخش اصلی به شرح ذیل است:
- ورقهای فولادی سرد نورد شده جهت تأمین سازه
- صفحات تخته گچی بهعنوان پوشش درونی
- لایه عایق حرارتی و صوتی
مراحل اجرای سازه ال اس اف
بهطور خلاصه اجرای سازه ال اس اف را میتوان در مراحل زیر خلاصه کرد که شامل:
۱. طراحی
اولین مرحله طراحی اسکلت سازه داشتن پلان معماری طبق درخواست کارفرما با توجه به ویلایی بودن و تعداد طبقات ساخت است. در این فرایند با استفاده از نرمافزارهای لازم شامل تمامی محاسباتی ازجمله:
- مقاومت باد، برف
- مقاومت در برابر زلزله و بارهای مختلف (زنده، مرده)
- رعایت فواصل ستونهای باربر از هم
- ضخامت ورق و نوع ستونها و تیرها
طراحی اسکلت سازه با نرمافزار مخصوص صورت میگیرد که با تمام نیروها محاسبه و مطابق با استانداردها طراحی میشود. در طراحی اسکلت سازه مسیر انتقال تمامی تأسیسات آب گرم و سرد و برق نیز مشخص و در زمان تولید با دستگاههای مشخص پانچ و سوراخ میگردد تا در مرحله نصب در محل پروژه بهسرعت مورداستفاده قرار گیرند.
۲. پی و فونداسیون
بهطورکلی برای نصب دیوارها یک فونداسیون به عمق تقریباً ۵۰ سانتیمتر اجرا میشود، در طی این رویه بعد از اتمام فرایند فونداسیون، انکر بولتها را در فاصلههایی که از قبل مشخصشده است در داخل فونداسیون قرار میدهند تا با استفاده از آنها بتوان دیوارها را تثبیت کرد.
۳. نصب دیوارها
همانطور که در بالا اشاره شد برای نصب دیوارها و ثابت نگهداشتن آنها از انکربولتهایی استفاده میشود که در داخل فونداسیون قرار میگیرد. دیوارها در این سازههای سبک مسئول تحمل بارهای جانبی بوده و دیوارهای باربر را با استفاده از نوعی از مهارکنندههای موقت در محل مشخصشده نصب میکنند. در ساختمانهای ال اس اف (LSF) بهمنظور باربری سازه از دهانههای باربر جانبی یا همان دیوارهای باربر استفاده میشود که در آن میلههای مهار نصبشده در پی در این مرحله به دیوارهای باربر متصل میشوند. لازم به ذکر است که نصب دیوارهای غیر باربر که تأثیری بر سازه و ساختار آن ندارند عمدتاً بعد از نصب اعمال میشوند.
۴. اجرای سقف
در اجرای سقف در سازههای ال اس اف معمولاً از روشها و سبکهای مختلفی استفاده میشود که دراینبین خرپاهای سقفی و سیستم تیر ریزی مسطح پرکاربردترین شیوههای اجرای سقف هستند. همچنین پوشش سقف عمدتاً بهصورت خشک یا بتن درجا اجرا میگردد. ساخت این سازهها بهطور عمده متشکل از تیرچههای فلزی سرد نورد شده هستند که فاصله آنها با توجه به میزان ظرفیت باربری عضو و ابعاد قطعات پوشش سقف تعیین میشود.
بیشتر بخوانید: تاور کرین یا جرثقیل برجی
۵. پوششهای داخلی و خارجی
بهطورکلی پوششهای خارجی را میتوان بهصورت تر و ملات و یا بهصورت خشک به اجرا درآورد و در پوشش دیوارها در فضاهای داخلی نیز میتوان از مصالح مختلفی همچنین کاغذدیواری، رنگ، دیوار پوش، انواع کاشی و گچ استفاده کرد. همچنین در پوشش کف نیز میتوان از انواع پارکت، موکت و کفپوش استفاده کرد. عایقکاری دیوارهای داخلی و خارجی نیز عمدتاً با استفاده از ورقهای پلی استایرن به ضخامت ۵ سانتیمتر صورت میگیرد.
۶. اجرای تأسیسات برقی و مکانیکی
تأسیسات مکانیکی بهکاررفته در سازههای ال اس اف شامل لولهکشی و سیستم تهویه مطبوع میشود. لولهکشی این سازهها بهطور عمده از لولههای سوپر پایپ و پیویسی فشرده استفاده میکنند که نسبت به لولههای فلزی و چدنی از مقاومت و انعطاف بسیار بالاتری برخوردار هستند. همچنین در باب نصب و اجرای سیستم تهویه نیز میتوان مطرح کرد که این کار بر اساس نظر و سلیقه کارفرما صورت میگیرد. تأسیسات برقی نیز شامل سیمکشی، انواع کلید و پریز، تابلوهای برق و خطوط تلفن و تلویزیون است.
۷. نصب درب و پنجره
در نصب درب و پنجره نیز سعی میشود که از انواع دربهای مدرن ازجمله پیویسی و آلومینیوم ضد حریق و ضد سرقت استفاده شود.
مزایای استفاده از سازههای LSF
گفته میشود که سازه LSF به نسبت سایر سازهها از مزایای بسیاری برخوردار است. بهعنوانمثال، به سبب وزن کم این سازهها که گفته میشود تنها سی درصد از وزن سازهی ساختمانهای معمولی را دارا میباشند خطر ناشی از زلزله نیز در آنها بسیار کمتر است و همچنین سرعت ساخت ساختمانهایی که با سازه ال اس اف ساخته میشوند بسیار بالاست و این خبر خوبی برای سرمایهگذارانی است که نمیخواهند سرمایهی خود را به مدتی طولانی برای ساخت یک ساختمان معمولی صرف کنند. حال با توجه به این مطالب میتوان لیست مزایای این نوع از سازههای پیشساخته را بهصورت زیر لیست کرد که شامل:
کاهش مصرف فولاد
با توجه به استفاده از مقاطع ساختهشده با ورقهای با ضخامت کم و همچنین کاهش بارهای مرده ساختمان وزن اسکلت سازه حدود 30 الی 40 درصد کاهش مییابد.
سهولت در مونتاژ و تفکیک اجزا
اتصالات اعضا در این سیستم در کارگاه بهصورت پیچ و پرچ بوده و بهسادگی امکان مونتاژ و تفکیک حاصل میگردد.
سرعتبالای اجرا
به دلیل ساخت و آمادهسازی پانلها در کارخانه، عملیات نصب در کارگاه از سرعت قابل قبولی برخوردار است.
سازه فولادی سبک دوست محیطزیست
در سازههای چوبی برای احداث یک ساختمان نیاز به قطع تعداد زیادی درخت میباشد، همچنین برخی از مصالح ساختمانی قابل بازیافت نمیباشد ولی در این سیستم اسکلت فولادی کاملاً قابل بازیافت بوده و همچنین برای تولید سازه میتوان از فولاد بازیافت شده استفاده نمود.
مشاهده کنید: قیمت لحظهای تیرآهن
انعطافپذیری در طراحی
طرح معماری برای این سیستم دارای محدودیتی نمیباشد و قابلیت طراحی سازه برای معماری خاص با بازشوهای مختلف وجود دارد.
- امکان استفاده در کنار سایر سیستمها
- سبکوزن و دارای سادگي در پيش ساختگي
- امکان توليد انبوه
- كيفيت بالا به همراه يكنواختی
- مقاومت و سختي بالا
- دقت بالا در اجراي جزئيات
- عدم نياز به قالببندی
- مقاومت بالا در برابر پوسيدگي و زنگزدگی
- عدم وجود افت و خیزش در دماهاي محيطي
- عدم تأخیر ناشي از شرايط جوی در ساخت و نصب سازه
- حملونقل اقتصادي و راحت در کنار نصب سريع و آسان
معایب استفاده از سازه LSF
در کنار مزایای استفاده از سازه ال اس اف، این سازهها از معایبی نیز برخوردار میباشند که شامل:
- ازجمله معایب LSF محدودیت در ابعاد دهانه است.
- محدودیت نیروهای متخصص برای اجرای سازههای پیشساخته ال اس اف از دیگر نکات قابلتوجه در این زمینه میباشد. چراکه استفاده از این سازه در ساختمانسازی نیاز به مهارتهای ویژه دارد.
- این سازهها قابلیت استفاده در ساختمانهایی با طبقات زیاد را ندارند.
- همچنین باید در فرایند حمل آن دقت به عمل آورد چراکه درصورتیکه قطعهای از آن در هنگام حمل کردن آسیب ببیند باید دوباره سفارش و ساخته شود که امری زمانبر میباشد.
- ایجاد سروصدا در سازه براثر انبساط و انقباض آن
کاربرد سازههای پیشساخته ال اس اف
ازآنجاییکه مزایای این نوع از سازههای پیشساخته بسیار زیاد میباشد طبیعی است که این نوع از سازهها از کاربردهای بیشماری نیز برخوردار باشند که در بخش زیر لیست از این کاربردها را خدمت شما عزیزان ارائه میکنیم که شامل:
- ساخت ساختمانهای مسکونی چند واحدی تا حداکثر ۵ طبقه
- ساخت مجموعههای ورزشی و آموزشی
- ساخت کارخانهها و کارگاههای صنعتی
- ساختوساز نیمطبقه در فضاهای دارای ارتفاع زیاد
- اضافه کردن طبقات در پشتبام ساختمان بهوسیله این نوع از سازههای پیشساخته
- ساخت شهرکهای مسکونی در مواقع لزوم و در حداقل زمان ممکن
همچنین مشاهده کنید: اطلاعات ساختمان های درحال ساخت
سخن آخر
در این مقاله از پرشین سازه به آشنایی کامل شما عزیزان با سازههای LSF و اهمیت آنها پرداختیم و همچنین در کنار آن در باب بررسی اجزای مختلف این سازهها نیز صحبت کردیم که امیدواریم در راستای افزایش آگاهی شما در این زمینه گام مهمی برداشته باشیم. در پایان نیز از اینکه در کنار ما هستید از شما متشکریم.